بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أضْعَفُ اْلإِيـمَانِKim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.
Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248.
Sevgili site sakinleri bugün sitemde oldukça lezzetli ve alışılmış tatların dışında bir tarif paylaşacağım. İnternette bu salatayı genellikle bulgurla yapmışlar. Ben çok uzun yıllar önce buğdaylı halini yemiştim ve çok beğenmiştim. Tarifi tam hatırlamadığım için salatanın içine yakışacağını düşündüğüm her malzemeyi kattım. Damak tadınıza göre içine ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz. Tarife geçmeden önce aşurelik buğdayın fayda ve zararına dair aşağıdaki alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tam bir enerji deposu olan aşurelik buğday sağlığa olumlu etkileri sayesinde mutfağımızda özellikle aşure yapımında sıkça kullanılmaktadır. Zihnin canlanmasını sağlayarak beyin yorgunluğunun giderilmesine katkı sağlar. Bunun yanında içerisinde bulunan lifler sayesinde kabızlık problemi yaşayanlara oldukça fayda sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar açısından oldukça faydalı olan aşurelik buğday içerisinde bulunan E vitamini sayesinde büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Aşurelik buğdayın B vitamini açısından oldukça zengin olması aynı zamanda kadınlarda adet öncesi yaşanan bir takım şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Aşurelik buğday düzenli olarak tüketildiği takdirde kanser hastalıklarına yakalanma oranını azaltır. Kan şekeri oranının dengede tutulmasını yardımcı olan aşurelik buğday bu etkisi sayesinde şeker hastaları tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Aşurelik buğday iyi bir E vitamini ve çinko kaynağı olmasından dolayı göz sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Görme problemlerinin ilerlemesinin büyük bir oranda önüne geçer. Kalp hastalıklarına karşı oldukça etkili olan aşurelik buğday tüketimi kalp sağlığı açısından da önem taşır. Cilt ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olan birtakım bileşen ve mineraller içermesi bakımından aşurelik buğday cilt ve saç sağlığında ortaya çıkacak problemlerin azaltılmasına yardımcı olur.
Aşurelik buğdayın zararları, aşırı miktarda tüketilmediği takdirde hiçbir zararı olmayan aşurelik buğday, aşırı tüketilmesi nedeniyle birtakım zararlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı tüketimi şişkinliğe neden olmakla beraber vücut yapısı hassas olan kişilerde alerjiye sebep olabilir. Bunların yanı sıra aşurelik buğday kalorisi oldukça yüksek olması bakımından kilo aldırıcı etkiye sahiptir. Aşırı miktarda tüketilmesi vücudun yağ depolanmasına sebep olacağı için aşurelik buğday vücut için yeterli olacak miktarda tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Aşağıdaki bilgiler kalori hesabı yapanlar içindir.
- 1 su bardağı (200ml) aşurelik buğday 626 kcal ‘dir.
- 1 adet kapya biber (150 g) 56 kcal ‘dir.
- 1 litrelik şalgam suyu 50 kcal dir.
- 250 g konserve mısır 258 kcal’dir. (Şeker ilavesiz konserve kullandım.)
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı 619 kcal’dir .( Yarım çay bardağı kullanılabilir.)
- 2 adet limon (100 g) 86 kcal’dir.
Malzemeler
- 2,5 su bardağı aşurelik buğday (1 ya da 1,5 su bardağı ideal ölçü olabilir.)
- 1 litrelik acısız şalgam suyu (1 litre kadar da içme suyu kullandım.)
- 1 kutu konserve mısır
- Bir tutam dereotu
- 4 sap taze soğan
- İstenilen miktarda salatalık turşusu
- 1 adet kapya biber
- 2 limon
- tuz
- sıvıyağ
Yapılışı:
- Aşurelik buğday ve şalgam suyu tencereye alınır. Şalgam suyunu çekene kadar buğday haşlanır. Kaynamış su ilave ederek buğdayın şişip iyice haşlanması sağlanır.
- Haşlanan buğday süzülür ve geniş bir kaba aktarılır.
- Konserve mısır, küçük küçük doğranmış salatalık turşusu ve biber karıştırma kabına ilave edilir.
- Dereotu ve taze soğan ince ince kıyılıp salataya eklenir.
- Son olarak iki limonun suyu , tuz ve sıvıyağ eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.