Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

Bu yazım, içerisinde çok fazla uzman bilgisi olmayan ,tecrübe ve yaşanmışlıklara dayalı geçen seneki Ramazan ayına ait bilgiler barındırıyor.

Yazar:

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

‘Ey iman etmiş kimseler! Sizden önce geçen peygamberlerin ümmetleri üzerine farz olarak yazılmış olduğu gibi, sizin üzerinize de o ramazan ayındaki oruç farz olarak yazılmıştır. Ta ki siz açlık yardımıyla günahlardan hakkıyla sakınabilesiniz.’ (Bakara Suresi,183)

‘Oruç, bir ibadet olduğundan , sırf Allah’a kulluk olarak yerine getirilmelidir. Onun faydaları gaye haline getirilirse oruç, ibadet olmaktan çıkar, yani oruçlarımızda mide dolgunluklarını önlemek, kilo vermek gibi gayeler olmamalıdır.Çünkü bu şekilde tutulan oruçlarda Allah rızası düşünülemez.'(Faziletleriyle Aylar ve Geceler,298)

Sevgili takipçilerim bu yazım, içerisinde çok fazla uzman bilgisi olmayan ,tecrübe ve yaşanmışlıklara dayalı geçen seneki Ramazan ayına ait bilgiler barındırıyor. Boşuna dememişler söz uçar yazı kalır diye geçen sene Ramazan ayında yediklerimi, içtiklerimi ve yaptığım sporu kısacası her şeyi not etmiştim. Sonuç olarak da Ramazan ayını 3 kg 400 g vererek tamamlamıştım. Bunu Ramazan ayında kilo vermeliyim diye düşünerek yapmadım. Ama iftarda midemi yemekle doldurup bütün günkü açlığın acısını da çıkarmadım.

Yukarıda yaptığım alıntıyı da göz önünde bulundurarak bir kez daha vurgulamak isterim ki bu mübarek ayda kilo alıp verme derdine düşmemeli, sağlığımıza dikkat ederek orucumuzu sadece Allah rızası için tutmaya gayret etmeliyiz.

Tavsiyelerime gelecek olursam sahurda şu 3 menüyü tekrar etmişim genelde:

Not: Aşağıdaki menülerden faydalanmayı düşünürseniz  öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

1. MENÜ

  • 2 haşlanmış yumurta
  • 1 dilim peynir
  • Salatalık, domates
  • 3 zeytin
  • 3 ceviz
  • 1 kuru kayısı
  • 1 bardak bitki çayı

2. MENÜ

1. Menü ile aynı sadece haşlanmış yumurtaların yerine keten tohumlu, yulaf ezmeli omlet yapmışım.

3. MENÜ

1 su bardağı süte, 1 muz , 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı chia tohumu karıştırıp tüketmişim.

NOT: Bu ramazanda da sahuru kahvaltı şeklinde yapacağım inşallah. Arada sağlıklı tariflerimden ,yeşil çay kürümden ve ceviz suyundan destek almayı düşünüyorum.

İftara gelecek olursak genellikle sebze ağırlıklı beslenmişim diyebilirim. Takip ettiğim diyetisyenlerin de dediği ‘ 1 kase çorba ile başlangıç yapın’ tavsiyesine her akşam uymuşum. Orucumu su veya zeytinle ya da hurma ile açmayı düşünüyorum. Çorbadan sonra akşam namazını kılıp ana yemeğe öyle geçeceğim inşallah 🙂 Örnek menülerim ise şöyle:

1. MENÜ

  • 1 kase çorba
  • 1 kase cacık
  • 1 tabak dereotlu kabak

2. MENÜ

Bu menünün birinciden farkı kabağın yerini zeytinyağlı fasulye alıyor.

3.MENÜ

  • 1 kase çorba
  • 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
  • 3 köfte
  • Ayran veya salata

Genellikle bu 3 menüyü tekrar edip durmuşum. Bu ramazanda , baklagillere, tavuk ve balığa da yer vermeyi düşünüyorum.

İftardaki tatlı isteğimi sağlıklı ve hafif tatlı tariflerime haftada 1-2 kere yer vererek gidermeyi düşünüyorum.

Bunun yanında iftar ve sahur arasında içmek üzere detoks suları hazırlamayı düşünüyorum.

Bazı günlerde sadece çorba ve cacık yediğim de olmuş . Her zaman dediğim gibi Ramazanda da dengelemeyi bilmek gerekiyor.

Egzersizlere gelecek olursam geçen sene iftar sonrası hemen hemen her gün pilates yapmışım. Pilates yapamadığımda da yürümüşüm.

Bu sene havalar güzel giderse yine yürümeyi düşünüyorum. Bir de pilates ve bölgesel egzersizlerle ilgili bir program hazırladım inşallah onu uygulamayı düşünüyorum. Evde leslie yapabilir, pilates programı hazırlayabilirsiniz. Önemli olan bir şekilde iftar sonrası harekete yer vermeniz.

İftar davetlerine gitmekten korkmayın ama tedbiri de elden bırakmayın.(Gerekirse tatlılarla kaçamak yapmamak için yanınızda hurmanızı taşıyın. Gittiğiniz yer tanıdıksa yemeğinizi bile yanınızda götürebilirsiniz:)) Kurallarınızı çiğnemeyin ve kararlarınızdan taviz vermeyin. Açın halinden anlamanın yolu iftarda tıka basa yemek değil bence sofralar olabildiğince sade olmalı, bedenimizi ve ruhumuzu kitaplarla , zikirlerle , dualarla beslemeli hayırlı işlere vakit ayırmayı ihmal etmemeliyiz.

Rabbim hepimize bu mübarek ayda hakkıyla ibadet edebilmeyi nasip etsin inşallah.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki: ‘Eğer ümmetim, Ramazan ayındaki feyiz ve bereketi bilmiş olsalardı, mutlaka bütün senenin Ramazan ayı olmasını temenni ederlerdi.’ (Tâberani, el-Mu’cemül-Kebir,967,22/388-389)

İlginizi Çekebilir

Yorum Yapın

E-posta adresiniz görüntülenmeyecek.